Home  Vis bereiden 

Vis bereiden

Voor vele mensen is het eenvoudig om kip of een biefstuk te bereiden, maar als er dan een vis bereidt moet worden, zitten ze vaak met de handen in het haar. Het is vaker eenvoudiger dan dat je denkt. Er zijn verschillende basis elementen die gebruikt kunnen worden om vis te bereiden en zo kun jij zelf aan de slag na het kopen van een heerlijke vis van Blue Lagoon.

Tip van Blue Lagoon: Vis ontdooien in de koelkast en nooit via de magnetron, warm warm water of bij kamertemperatuur.

Wordt er gekeken naar het visvlees van de verse vis, dan heeft het een fijne en zachte smaak. Het vergt overigens een korte bereidingstijd, omdat vis niet taai moet worden. Dit krijg je als het te lang gebakken wordt. De vraag die vaak wordt gesteld is dan ook: “Wanneer is vis precies gaar?”

Hoe lang duurt vis bereiden?

In principe is vis gaar wanneer het visvlees eenvoudig uit elkaar valt, vaak in laagjes en de rauwe en doorschijnende kleur is verdwenen. Het controleren kan het beste door met een vork op het dikste gedeelte te prikken en zo kun je zien of de structuur goed is. De meeste methodes waarmee vis bereid wordt, zijn gaar binnen 10 minuten, maar let wel op dat iedere vis een eigen dikte en structuur heeft. Daarom worden er ook verschillende methodes gebruikt om vis te bereiden!

Basis elementen van vis bereiden

Wil je eenvoudig visgerechten klaarmaken? Blue Lagoon helpt jou graag met het geven van enkele manieren om vis te bereiden. Het fijne aan de verschillende methodes is voornamelijk dat iedere vis bereidt kan worden op een eigen manier. Zodoende ook met minder vet en zouten. Het is namelijk zeer smakelijk om het maximale te halen uit de oorspronkelijke smaak van het ingrediënt.

Weet jij al hoe je vis moet bewaren?

De verschillende manieren van vis bereiden

Wil je graag weten welke vis je op welke manier het beste kunt bereiden? Kom dan naar onze winkel en vraag advies aan onze visboer!

Pocheren

Pocheren is het langzaam gaar laten worden in vloeistof die tegen de kook wordt aangehouden. Er wordt vaak een vloeistof (zoals visbouillon, melk, wijn of water) in combinatie met verse kruiden (zoals garni, citroen of tuinkruiden) gebruikt om de vis in te laten trekken. Dit moet met beleid gedaan worden, zodat de vis niet kookt! Het pocheren wordt voornamelijk gebruikt om grote vissen te bereiden. Het overgebleven vloeistof kan vaak gebruikt worden voor een overheerlijke vissaus.

Hulpmiddel: Maak gebruik van een pan waar de vis in past (koekenpan)!
Bereidingstijd: Filet dienen 3-6 minuten gepocheerd te worden en een hele vis 8-10 minuten.

Tip
van Blue Lagoon: We raden aan om bouillon te trekken van vis(graten) in plaats van bouillontabletten te gebruiken. Bereid de vis in principe in zelfgemaakte bouillon met verse tuinkruiden.

Stomen

Stomen is het vis bereiden door de stoom via een kokende vloeistof. Je kunt laag water of dergelijk in een pan doen. Dit laten koken, zodat er stoom vrijkomt. Dan pak je een bord en daar leg je de vis op. Strooi wat peper en zout op de vis, leg het bord in de pan en leg daarna een tweede bord er bovenop (draai het bord wel even om)! Het kan worden toegepast om filets en hele vissen te bereiden!

Hulpmiddel: Een pan waar het bord op gelegd kan worden of maak gebruik van een stoommandje.
B
ereidingstijd: Het stomen duurt ongeveer 8-10 minuten.

Stoven

Stoven is de vis bereiden door de vis even kort aan te braden en daarna gaar laten worden in een gesloten pan of schaal. Laat wat boter smelten in een pan en bak zachtjes fijngesneden groenten zoals wortel, uit, selderij. In tussentijd kun je de vis in mootjes hakken en leg deze dan bij de groente in de pan of schaal. Er dient 1,25 liter water of bouillon, 1,5 liter witte wijn of azijn met zout, peper en kruiden naar keuze. Zet dit in een voorverwarmde oven van 180°C en laat dit garen. Dit kan ook gedaan worden een verwarmingselement.

Hulpmiddel: Stoofpan of pot.
Bereidingswijze: Filets dienen 8-10 minuten te laten garen. Hele vis dient 25-30 minuten gegaard te worden.

Tip van Blue Lagoon: Tijdens het bereiden van de vis, is het handig om de vis in te smeren met boter. Dit zorgt ervoor dat de stukjes niet aan elkaar komen te zitten.

In de oven

Vis bereiden in de oven doe je door vis in een ovenschaal te leggen. Giet hier visbouillon, water, wijn of dergelijke eroverheen. Daarna kun je verschillende groenten en kruiden toevoegen, denk aan tuinkruiden, ui, wortel, selderij en wat citroen. Bedek de schaal met folie en dan stop je de schaal in een voorverwarmde oven van 180°C en laat het garen voor 15-20 minuten. Als de vis gaar is, neem je de schaal uit de oven en haal de vis er voorzichtig uit met een vismes. Je kunt het stoofvocht gebruiken voor een vissaus. Je kunt de oven gebruiken om filets, mootjes of een hele vis te bereiden!

Hulpmiddel: Ovenschaal
Bereidingswijze: 15-20 minuten (voor alle soorten en maten)

Tip van Blue Lagoon: Bij Blue Lagoon kun je kant en klare gerechten kopen. Deze schotels bevatten verse vis, kruiden en diverse sauzen. Deze dienen wederom 20 minuten in de oven gegaard te worden!

In de magnetron

Vis bereiden in de magnetron is een van de eenvoudigste manieren. Het is ook een manier waarbij je minder vet of zouten aan te pas komt. Door een beetje water toe te voegen aan de vis en daarna kort in de magnetron. Hierdoor zullen de vitaminen bewaard blijven en het is ook een ideale manier om vis weer op te warmen. We raden aan om een ondiepe schaal zodat er een maximale blootstelling met microgolven. Dikke stukken kunnen het beste geplaatst worden aan de zijkant. Dek daarna de schaal of met plastic folie om de vis optimaal te bereiden.

Hulpmiddel: Een schaal (liefst ondiep).
Bereidingstijd: Filet duurt 2-3 minuten en een hele vis duurt 3-5 minuten.

Bakken

Bakken is vis bereiden in een pan (met dikke bodem), door de vis bruin en gaar te laten worden in boter, olie of vet. Het zorgt voor een heerlijke korst. Om een korst te krijgen, dien je de vis te paneren in paneermeel of bloem zodat de hitte de vis niet uitdroogt. Pak de pan en doe er een laagje olie of boter in. Dit zorgt voor een bodem waar de vis in gebakken kan worden voor circa 5-10 minuten aan beide kanten. Zorg dat de vis een mooie goudbruine buitenlaag. Het bakken hangt af van de dikte van de vis. Laat daarna de vis even uitdruppen op keukenpapier. Vis bereiden in een koekenpan is geschikt voor vissen, filets en mootjes. Maak je gebruik van een anti aanbakpan om vis te bereiden, dan heb je minder boter of olie nodig voor hetzelfde effect.

Hulpmiddel: Een koekenpan (liefst met dikke bodem) of een anti bakplan.
Bereidingstijd: Filets 3-6 minuten in de pan en voor hele vis 8-10 minuten.

Tip van Blue Lagoon: Bak de vis op een bedje van groenten (ui, wortel, champignons en/of paprika) en dan heb je direct een heerlijk gerecht.

Roerbakken

Met roerbakken doe je de vis bereiden aan de hand van een wok, met daarbij een beetje olie. Snijdt de vis in stukjes en leg ze in de wok. Blijf de vis omgooien totdat de vis 75% gaar is. Dan leg je de vis op een warme plek en doe er fijngesneden ingrediënten bij (ui, wortel, champignons en/of paprika) en een saus. Voeg daarna de vis weer toe en laat het nog een paar minuten bakken. Het roerbakken is overigens een gezonde manier van vis bereiden, omdat er alleen een beetje olie wordt gebruikt. Het blijft zo de benodigde vitamine behouden en de smaak komt helemaal tot zijn recht met name gecombineerd met de knapperige groenten.

Hulpmiddel: een wok
Bereidingstijd: 5-7 minuten

Tip van Blue Lagoon: Bij Blue Lagoon hebben we heerlijke kant-en-klare roerbak gerechten met verse vis, bijhorende groenen, kruiden en marinade of sauzen. 5 minuten wokken en geniet van een heerlijke vismaaltijd.

Grillen (barbecue)

Vis bereiden via de grill of barbecue is een ideale manier om de vis lekker bruin te maken. Er wordt gebruik gemaakt van stralende warmte. De vis dient bestrijkt te worden met boter of olie en doe geen zout er over om te voorkomen dat de vis uitdroogt. Het dient 5-10 minuten onder de grill te liggen en draai de vis een keer om. Laat overigens de gehele vis intact. Het is het beste om de vis te grilleren met kop en staart erbij. Dit zorgt ervoor dat de vis relatief sappig blijft. Heeft de vis een dikke moot, dan maak je een kleine inkeping in de dikste delen. Hierdoor kan de hitte makkelijker in de vis doordringen. Als de vis gaar is, doe er dan een snufje zout overheen.

Grilleren is een snelle manier van vis bereiden en is ideaal voor hele vissen als forel, zwaardvis, tonijn, makreel en zeebaars. Zorg bij het grillen van deze vissen dat er geen zwarte korstjes ontstaan. Doe vis in de folie en doe er wat kruiden bij om de smaak nog lekkerder te maken. Beetje knoflook, citroen, peper of tijm is een aanrader. Met name op de barbecue is het makkelijker om de vis in folie te doen. Grote vissen kun je ook grillen door een visklem te gebruiken.

Hulpmiddel: Grill / barbecue / eventuele visklem.
Bereidingstijd: Dit verschilt per vis, maar houdt een tijd van 15-25 minuten aan. Mocht je stukjes vis in folie op de barbecue hebben liggen, controleer of de vis goed doorbakken is.

Frituren

Iedereen kent het frituren wel, waarbij snacks worden gebakken in een grote hoeveelheid frituurvet of in een airfryer. Een frituur kan dus ook gebruikt worden om vis te bereiden, met name inktvisringen, gebakken vis, garnalenkroketten en andere varianten zijn zeker een aanrader. Je kunt zelf vis paneren en in de frietpan te leggen op 170°C. Laat het circa 5 minuten bakken voor een heerlijke goudbruine buitenlaag.

Hulpmiddel: Een frituurpan
Bereidingstijd: Circa 5 minuten en bij kleine visjes rond de 2-3 minuten.

Tip van Blue Lagoon: Je kunt zelf vis bereiden om te frituren, maar je kunt dit ook al bij ons laten doen. Nu hoef je alleen de vis zelf te bakken!

Koken

Koken is eenvoudig water of dergelijke aan de kook te krijgen om vervolgens de vis in te bereiden. Het is voornamelijk geschikt voor schaal en schelpdieren (mosselen, oesters, garnalen, kreeft, krab etc.). Zorg wel dat je ze niet overkookt, want dan worden ze relatief taai.

Sommige vissen dien je mee op te letten bij het bereiden van de vis, dit is voornamelijk bij:

  • Garnalen die koken zijn roze en stevig. De kookduur van garnalen is afhankelijk van de dikte, maar vaak is dit 3-5 minuten om normale garnalen met schaal te koken.

  • Bij mosselen zal de schelp openklappen als ze gaar zijn. Pak een pan en leg wat groente onderin en leg daar de mosselen op. Schenk hier wat witte wijn of bier bij voor een heerlijke smaak. Voeg wat peper toe en dan kan de pan op het vuur gezet worden. Als het vocht omhoog komt, dan pak je de pan op en schud je er even mee. Als het vocht voor de derde keer omhoog komt zijn de mosselen vaak klaar. Het is overigens in 10 minuten gedaan. LET OP: mosselen die nog dicht zijn, mogen niet gegeten worden!

  • Kreeft wordt felrood als het kookt en dit duurt circa 15 minuten.

Hulpmiddel: Grote pan (mossel pan)
Bereidingstijd: Garnalen 3-5 minuten, mosselen circa 10 minuten en kreeft circa 15 minuten.

Roken

De laatste manier om een vis te bereiden is roken. Het zorgt voor een bijzondere, maar heerlijke smaak, met name in een rookoven. De vis die het vaakst gerookt wordt zijn voornamelijk forel, zalm, paling, rode poon en tonijn. Hoelang de vis in de rook moet zitten is afhankelijk van de dikte van de vis, maar er kan uitgegaan worden van zo een 10 minuten. Mochten de stukken vis aardig groot zijn, dan is het verstandig om de rook evenredig te verhogen voor de optimale gaarheid.

Hulpmiddel: Rookoven of een rookbox.
Bereidingstijd: 10 minuten.

Ben je van plan om een van deze methodes toe te passen, kom dan naar Blue Lagoon in Roermond voor heerlijke en verse visproducten. Vraag advies bij een van onze specialisten voor de lekkerste vis en zo kun je zelf de heerlijke vis bereiden! We hopen jou snel te zien in onze winkel in Roermond!

Blue Lagoon Roermond is ook goed bereikbaar vanuit de omliggende gebieden Herten, Horn, Haelen, Nunhem, Swalmen, Neer, Heythuysen, Heel, Sint Odilienberg, Herkenbosch, Posterholt en Vlodrop. 

Momenteel zijn wij gesloten vanwege verhuizing.
Meer informatie over ons nieuwe adres volgt.
Handige links