Home  Vis bewaren 

Op verschillende manieren vis bewaren

Als we gaan kijken naar het verleden hoe ze daar vis bewaarden, dan werd dit voornamelijk gedaan door vis te roken. Dit wordt overigens nog steeds gedaan, maar dit is niet alleen om de houdbaarheid langer te maken, maar ook vanwege de smaak te verbeteren. Vis bewaren kan door middel van roken, zouten en door speciale verpakking, koeling, diepvries en conservering te gebruiken.

Tip van Blue Lagoon: Ziet de vis er niet vers uit, bewaar de vis dan niet!

Verpakking

Vroeger werd de vis nog eenvoudig meegegeven in een krant, maar dat is tegenwoordig wat anders geworden. Verse vis dient verpakt te worden met een speciale verpakking. Verder kan er ook gebruik worden gemaakt van vacuüm verpakking. Hierbij blijft de geur, smaak en kleur relatief hetzelfde. Vis bewaren wordt ook makkelijker als de vis vacuüm verpakt is. Dit wordt voornamelijk toegepast bij het bewaren van vis zoals haring, gerookte vis en zalm. Bij Blue Lagoon worden de kant-en-klare maaltijden dicht geseald. Hierdoor blijven ze geurvrij en gaan ze niet lekken tijdens het vervoeren.

Koud bewaren

Mocht je ervoor kiezen om bij ons verse visproducten te kopen, dan dient deze vis koud bewaard te worden! Het zijn producten die kunnen bederven als ze te lang in de warme lucht blijven hangen. Mocht je een langere tijd onderweg zijn met vis, dan is het verstandig om een koelbox mee te nemen om hier de vis in te bewaren. Vis dient altijd koud gehouden te worden zodat de hoge kwaliteit ook gewaarborgd wordt. We raden ook aan om de vis te bereiden en te eten op de dag dat je de vis koopt, al is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. Daarom helpen we jou met tips zodat je weet hoelang vis houdbaar is en waar je de vis dient te bewaren!

Ook weten hoe je de lekkerste vis moet bereiden?

Vis bewaren in de koelkast

Mocht je verse vis hebben, dan blijft dat vaker maar een dag vers in de koelkast, hooguit twee dagen. Zoals hierboven al gezegd raden we aan om de vis op de dag van aankoop te eten, maar anders de dag erna. Mocht je de vis in de koelkast bewaren zorg dat de temperatuur tussen de 0°C en +4°C.

Pak de vis en haal die uit de verpakking. Spoel deze even goed af met koud water en leg de vis tussen twee borden. Je kunt ook een plastic zak pakken en op een bord leggen. Het moet weglekken namelijk voorkomen. Zorg dat de vis bewaard wordt op een koude plek in de koelkast, zoals onder het vriesvak.

Mocht je de vis gaan gebruiken, spoel de vis weer af met koud water en aan de hand van keukenpapier kun je de vis droog deppen. Mocht je de vis niet gebruiken binnen twee dagen dan dien je de vis in te vriezen.

Hoeveelheid dagen dat je vis kan bewaren in de koelkast:

  • Verse vis 1 dag
  • Zoute haring 1-2 dagen
  • Schaaldieren 1-2 dagen
  • Mosselen 4-6 dagen
  • Gerookte vis 10 dagen

Mosselen

Mosselen zijn natuurproducten en dienen zorgvuldig behandelt worden. Ze dienen ook altijd bewaard te worden in de koelkast op een constante temperatuur van 6-7 graden. Zorg wel dat ze niet in hun eigen vocht komen te liggen, anders gaan de mosselen dood en zijn ze niet meer eetbaar. Mosselen zijn overigens het lekkerst als ze vers zijn, dus haal de mosselen op de dag zelf. Al kun je ze ook een paar dagen bewaren.

Het is mogelijk om mosselen te verkrijgen in een lekvrije verpakking. Er zal vaak ook een houdbaarheidsdatum op de verpakking staan. Let op dat je deze datum niet overschrijdt, want het is geen pretje om mosselen te eten die over datum zijn. Je kunt mosselen ook invriezen of je bewaart ze tot drie dagen in de koelkast.

Kreeften en krabben

Kreeften en krabben die levend zijn dienen ook op dezelfde dag gekookt te worden. Voor het koken kun je de kreeft of krab bewaren door ze op een bord te leggen, met een vochtige doek erover heen. Gekookte kreeft kun je ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast.

Oesters

Oesters in een schelp kun je bewaren in de koelkast. Leg ze op een bord met een vochtige doek erover heen. Als de oesters gekocht zijn, dan zijn ze nog maximaal 2 dagen houdbaar. Zorg dat je geen bedorven oesters eet, want dat kan zeer vervelend zijn!

Diepvries

Deze vorm van vis bewaren wordt door menig mens gebruikt. Het is namelijk zeer eenvoudig om zo vis voor een langere tijd te bewaren. Door het simpelweg in te vriezen. Pak de vis (liefst al schoongemaakte) tevoorschijn en spoel de vis een voor een af. Je kunt ze het beste een voor een in laten vriezen en daarna in een vrieszak stoppen. Het is mogelijk om de vis ongeveer 2 a 3 maanden te bewaren bij een temperatuur van min 20°C of kouder.

Onthoudt wel goed hoe langer de vis in de vriezer ligt, hoe meer smaak, structuur en vocht verloren wordt. Het is overigens ook niet mogelijk om de visproducten opnieuw in te laten vriezen. Dus bewaar vis niet te lang in de vriezer. Wanneer de vis uit de vriezer gehaald wordt, hoef je de vis niet te ontdooien. Het zorgt hierdoor wel voor een langere bereidingstijd. Spoel wederom de vis af met gekoeld water en daarna weer droog deppen met keukenpapier.

Zouten

Het was vroeger zeer gebruikelijk om zout toe te passen als conserveringsmethode om vis te bewaren. Dit komt voornamelijk omdat het vervoer veel tijd in beslag nam. Door het flink te zouten kon verschillende vis bewaard worden voor een langere periode van weken tot maanden. Dit werd voornamelijk gedaan omdat er in deze tijd geen gebruik gemaakt kon worden van een koelkast, want die was er niet. Het nadeel van het zouten van de vis, is voornamelijk dat de vis minder eetbaar was. Voordat het geconsumeerd kan worden, werd het in een speciaal papje van water en melk gedaan. Sinds dat vriestechnieken zijn ontstaan, is de zoutmethode verdwenen. Het zouten werd toen weggehaald, maar er werd wel doorgegaan om zout te gebruiken in speciale rijpingsprocessen, zoals bij de haring. Zo is ook de licht gezouten haring, de Hollandse Nieuwe, geboren! Zodoende is de smaak van de stokvis en zoute vis ontstaan door dit rijpingsproces.

Roken

Een andere manier van vis bewaren was het roken ervan. Dit werd vroeger veel gedaan om de vis langer te bewaren. Tegenwoordig wordt roken gebruikt om de smaak te verbeteren. Vissoorten als forel, zalm of sprot wordt eerst gepekeld en gedroogd. Dan wordt de vis opgehangen in een rookhuis. Hier wordt ervoor gezorgd dat alleen de rook in de vis komt, maar niet de hitte ervan, oftewel koud roken.

Vettere vissoorten zoals haring, makreel en paling wordt licht gezouten, maar niet gedroogd. Dan kan de vis in de rookstroom gehangen worden, dicht bij het vuur. De vis wordt dan warm gestoomd en gestoofd. Gerookte vis bewaar je in de koelkast en is dan houdbaar voor 10 dagen.

Conserven

Als laatste wordt er gekeken naar visconserven die aan de hand van moderne technieken geconserveerd worden. Dit zijn onder andere tonijn, Pacifische zalm, krab en sardines in blik of de bekende zure haring die je vind in een pot. Deze vis bewaar je in koude, droge plekken en zijn vaak een jaar houdbaar. Vaak kun je het controleren aan de hand van de houdbaarheidsdatum.

Het bewaren van vis start pas bij het aanschaffen van vis, dit kun je doen bij Blue Lagoon. Kom naar onze winkel voor verse mosselen, verschillende schelp en schaaldieren, verse vis en nog veel meer visproducten. Kom naar onze winkel in Roermond en vraag advies over lekkere vissoorten, gerechten of extra informatie over het bewaren van vis van onze visspecialisten!

Blue Lagoon Roermond is ook goed bereikbaar vanuit de omliggende gebieden Herten, Horn, Haelen, Nunhem, Swalmen, Neer, Heythuysen, Heel, Sint Odilienberg, Herkenbosch, Posterholt en Vlodrop. 

Momenteel zijn wij gesloten vanwege verhuizing.
Meer informatie over ons nieuwe adres volgt.
Handige links